Búcsú Vinszenttől

Már tovarepülnénk ugyan, de az időjárás még várat minket picit.

Sebaj, elütjük az időt. Eljutottunk a Wallilabou vízeséshez. Jópár órát ott töltöttünk főleg posztokat feltölteni és élvezni a dizájn-kert szépségeit. Szedtem egy kis főzőbanánt és ide-oda ugrálva táncoltam a patak kibukkanó lépőkövein.

A hídon álldogálva figyeltem a víz sziklafalra vetített reflekcióját és észre vettem milyen jól érzem magam a senki földjén. A hídon, a vonaton, a biciklin, a hajón menet közben. Akkor érzem magam elememben és a legkreatívabban, amikor nem tartozom épp sehova.

Nem akarok hídon élni, se folyamatosan utazni, de szerintem mindannyiunknak meg kellene fontolnia, hogy igaz válaszokat az élet nagy kérdéseire mégiscsak út közben érdemes keresni.

Egy fárasztó nap után egyedül mentem ki este a partra. Gondoltam nézek egy filmet a srácokkal (Tony, Andreas, Hannes) a bárban.

Studio 54-et választottuk, amit Tony folyamatosan kommentált, minthogy dolgozott a New Yorki szórakozó helyen biztonsági őrként.
Utána táncoltunk egyet Tony gépén lévő 80-as évek beli disco videoklipekre, ahol megpróbáltuk imitálni a koreográfiákat. Az eredmény inkább vicces volt, mint pontos és még jól el is fáradtunk.
Na akkor már csak vissza kell eveznem a hajóra 😁

Olyan jól összehaverkodtunk, hogy úgy terveztük, hogy együtt megyünk Martinique-ra. Közben a terv vagy négyszer megváltozott és hol mi akartunk máshova menni, hol Andreas döntött úgy, hogy inkább egy helyi csempésszel megy - mert az milyen kalandos lesz - de végül a semmiből jött a tökéletes megoldás.
Egy francia pár, pont Morgen és Luise barátai, érkeztek az öbölbe egyik délután. A srác keze be van gyulladva, sietnek Martinique-ra a kórházba és igazából szükségük lenne egy két extra segítségre a vitorlázáshoz.
A fiúk cigánykereket hánytak örömükben, mikor meghallották, hogy itt a tökéletes, francia fuvarjuk hőn áhított szigetükre.
Kaptunk tőlük egy-két búcsú ajándékot (sapka, zokni, bőröv és méz) és megbeszéltük, hogy Martinikán újra látjuk egymást :)


Közben az is kiderült, hogy Luice és Morgen pont ide tartanak.
Néhány barát távozik, hogy a helyükre újak jöjjenek. ❤️

Érkezésüket követően csaptunk egy óriási grilles estét a Luice által vadászott halakból, házi platain csipsszel és sült csokis banánnal. Nyami.

Tony-tól másnap búcsút veszünk és francia barátainkkal együtt megyünk át Cumberlandbe, a következő öbölbe, ahol egy egész délelöttös túrát teszünk a patakmederben fel a hegyeknek.

Közben illatos guavát szedünk, vad lovakkal, kecskékkel barátkozunk, majd mint i-betűn a pont, megmerítjük napperzselte testünk a patak vizében.



Elhatároztuk, szombaton elindulunk Martinique-ra! Te jó ég, egy új világ vár ránk megint.

Minden napunk gazdag, sűrű és tömény, mint az olvadt étcsokoládé.
Olyan érzésem van néha, mintha az elmúlt három hónapba egy év eseménye lenne tömörítve.


Továbbra is kicsattanok az energiától, amit én a szárazföldön töltött aktív időnek, a korán kelésnek és az újfajta étkezési szokásoknak tudok be.

Több fehérjét és olajat/zsírt eszem (főleg tojás és magvak formájában) és kevesebb szénhidrátot, illetve március eleje óta az időszakos böjt egy formáját végzem. Minden nap csak 8 órás étkezési periódusban eszek. Többnyire délben kezdek (addig csak tea, vagy sima kávé) és maximum este nyolcig eszem meg az utolsó adag ételt, vagy korábban - ahogy sikerül. Minél szűkebb ez az "eating-window", annál kellemesebb a hatása.
A testemnek így van 16 órája, amikor nem kell étel feldolgozással foglalkoznia, így sokkal több energiám van, jobban alszom - de kevesebbet - és persze megszabadultam egy két felesleges kilótól is.
A hétvégén új szintre emelem a kísérletem.

72 órás böjt

Miért?
Mert egészséges.
Kezdjük ott, hogy a test nincs hozzászokva ahhoz, hogy 3 óránként meg legyen tömve. Nem véletlen, hogy rengeteg kultúrában van jelen a böjt, mint vallási gyakorlat.
Nálunk most épp itt a húsvét.
A böjt egyfajta regenerálás a testnek és nagyon jól csinálja a dolgát, hiszen volt egy pár ezer éve adaptálódni az éhezéshez, úgyhogy minden elő van számunkra készítve ahhoz, hogy biztonságosan "reset"-eljük a szervezetünk.

Itt van egy kis tudományos intermezzo, mi történik ilyenkor a testünkben:

> 12 óra után megnő a növekedési hormon mennyisége. Ez a hormon felelős többek közt, a zsír égetéséért, az izom építéséért és az öregedési folyamatok gátlásáért, lassításáért.
> 18 óra után beindul az autofágia, egy fajta reciklálás, amikor például a régi, sérült fehérjék lebontásra kerülnek a sejtekben, az aminósavakból pedig új fehérjék épülnek.
Ez egyfajta nagytakarítás is egyben, ami során a tested megszabadul a káros baktériumoktól, gombáktól. Ehhez igaz, hogy oxidáló szereket (hidrogén-peroxidot) használ, de a böjt miatt antioxidánsok is termelődnek - igazából sokkal több, mint oxidáló szer. ⚖️
> 24 óra után a test a maradék glükózhoz nyúl, ami a májban tárolódik glikogén formájában. Ez a glükogenolízis.
Ha ezt is felhasználta, indulhat a ketózis, a zsírbontás. A zsírégetésből származó energia sokkal hatékonyabb energiaforrás, amit jobban szeret a szívünk és az agyunk is, így jobban is teljesítenek böjt alatt.
A gyulládásos folyamatok lecsökkennek, a bélrendszer regenerálódik.
> 48 óra után az őssejtek is stimulálódnak, átalakulnak olyan szomatikus (testi) sejtekké, aminek a szervezetünknek épp szüksége van.
A test rezisztenciája növekszik, rákellenes folyamatok indulnak be.
> 54 óra után az inzulin szint ötször alacsonyabb, mint a böjt kezdetén. A test extra szenzitív lesz rá, így a böjtöt követően sokkal hatékonyabb a szénhidrát anyagcsere.
> 72 óra után pedig tovább növekszik az őssejtek stimulálása, illetve javulnak az immunreakciók.

https://youtu.be/2zFOU6akJZI

Hasznos youtube videók a témában angolul:

Az egyetlen dolog amiről olvastam, mint negatívum, az a ketoacidózis.
A savasodás a ketontestek bontása során keletkező extra savak miatt következHET be. De az esetek túlnyomó többségében nem következik be - a szervezetünk nagyon jól pufferel (pH kiegyenlítés) - ha egészséges vagy (pl.: nem vagy cukorbeteg vagy erősen túlsúlyos), valószínűleg nincsenek ilyen mellékhatások.
Ennek ellenére a víz mellé egy étrendkiegészítőt is fogok szedni, ami tartalmaz olyan ásványi anyagokat (magnézium, kálcium, cink, szelén, molibdén), amik segíthetnek ezt az esetleges acidózist kiegyensúlyozni.
Egy két lúgosító teát is fogok inni: 
kamilla, borsmenta, édeskömény, gyömbér, kurkuma, zöld tea.
Tuti, ami tuti! 😉

Összességében ez egy hasznos tavaszi nagytakarítás a testedben.
Kisepregetsz, kimosol, lecsutakolsz.
Kidobod, ami nem kell, vagy épp darabjaira szeded, hogy valami újat és hasznosat készíts belőle.
Megjavítod, ami elromlott és kicsit tuningolsz is.

Úgyhogy lássunk is neki!
Ápr. 1. 14:00 - ápr 4. 14:00.





Bátor még tornázik egyet kirándulás után a helyi bár udvarán

Asszonyok mosnak a patakban



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések