Szent Vincent - Wallilabou öböl

Ez a hely mágikus.



Irány Blue Lagoon Marine!
Tudni kell, hogy a manőver, amit csinálunk nem egyszerű. Szembeszél és erős áramlatok.


Max, Lily és Harry hajójának konkrétán elszakadt a vitorlája és tönkrement a motorja visszaúton.
Végül Bequia és St. Vincent közt nem tudunk tovább irányba menni. A szél hol tombol, hol eláll, az áramlatok pedig folyamatosan nyugatra tolnak. Úgy döntünk, ott szállunk ki, ahova a szél visz, az erőlködésnek nincs értelme.


Wallilabou Bay-be keveredünk naplementére. A hely arról híres, hogy a Karib-tenger kalózainak néhány jelenetét itt forgatták.

Az öböl teljesen üres és 29 méteres mélysége miatt, nem látok semmit az aljából, csak kékes feketeséget. A horgonykötél csak fogy, csak fogy és még mindig nem ért le, pedig a parttól 15 méterre állunk.
Olyan érzésem van, mintha a feneketlen óceánon lennék, de nyíltság nélkül, sziklákkal és dzsungellel körbevéve.
Libabőrös vagyok ettől a helytől. 

Imádom!

Másnap a reggeli rutint azonnali búvárkodás követi. A barlangokhoz úszok, ahol új, kisértetiesen festő halfajokat látok. A víz néhol olyan, mint egy akadálypálya, tele van medúzákkal és egyéb Csallánozó (Cnidaria) állatkákkal.

Bátor egy akkora "halszörnyet" látott, mint ő maga, a helyi halászok pedig kissé unott képpel mesélnek az egy méteres barakúdákról, amiket ki szoktak fogni.
Ez kezd tényleg félelmetes lenni.
 

Délután felfedezem a túrista térképemen, hogy itt van egy vízesés, ahova 20 perc alatt el lehet sétálni. Egyedül indulok neki és szerencsére nem találom meg. Helyette a nyitott kertek és farmok közt találok egy utat, fel a hegyre.
Elképesztő ez a gazdagság. Könnyezőpálma, esőerdei flóra, gyümölcsfák végtelen mennyiségben. Mindenki kertészkedik. Papayát akarnak nekem eladni, egy férfi felajánlja, hogy szed nekem kókuszt, egy másik azt kérdi házas vagyok-e, a harmadik pedig csak mosolyog, mikor meglát kipilledve a kála levelek erdeje mellett feküdve.

Én szerintem beálltam a természettől, megint.

Útbaigazítást kaptam a vízesés honlétéről, úgyhogy másnap Bátorral nekiveselkedünk a minitúrának.

A park éppen zár.

Vízesés helyett békét találtunk.
Fürdőt veszünk a patak hűs vizében, majd kertek alatt megyünk tovább.




Egy érdekes fát pillantunk meg.
Jeee, gyümölcs! Talán golden apple, csak éretlen formában, úgyhogy bepakolunk egy párat - majd a banán mellett beérnek.
A nap ma is lemegy. Holnap új jön.
Hazafele bandukolunk a tiszta levegőtől és víztől lerészegedve. Denevérek kísérik utunkat.
Álom az élet.

Hazafele váratlanul behív a romos kis bárjába minket egy iszonyat jókedvű és barátságos bácsi, Tony. Elmeséli az egész életét és hogy milyen sokféle nemzetiségű ember járt már nála.

A bár éppen renoválás alatt. Szabálya: ha a pulton táncolsz itt kell hagynod egy alsóneműdet, vagy valamilyen ajándékot. Középen a magyarok által itthagyott zászló.

Otthon jól megvizsgálom a növénykét, amit szereztünk és ismerős illatra és formára lelek a húsos kéreg mögött.
Hiszen ez szerecsendió!

Micsoda véletlen.
Tegnap összeismerkedtünk négy jófej hippivel a parton, hajót akarnak stoppolni Martinique-ra. Már egy hónapja itt élik pofon egyszerű életüket a pálmafák alatt a függőágyukban, járják a dzsungelt élelem után, néha megkérdezik a helyieket szedhetnek-e egy kis banánt, ők pedig általában azt mondják: persze!
A tábortűz mellett szóba estek a hallucinogén, pszichoaktív növények és megemlítették, hogy a szerecsendió nagyobb mennyiségben szintén hallucinációkat okoz.
Én ennek egyszer már utánanéztem és meg is próbáltam kissé lebeszélni őket az egyébként nagyon egészséges és hasznos fűszer túladagolásáról.

A szerecsendió (Myristica fragrans) tudatmódosító molekulája a myristicin és az LSD-hez hasonló hatása van nagyjából két evőkanálnyi őrölt adagnak.

De mielőtt még mindenki rohanna a konyhába reszelni a kis dióját, vegyük figyelembe, hogy mik a mellékhatások. A szervezetünk ilyen mennyéségű erős illóolajos fűszert méregként kezel, úgyhogy fél órán belül mérgezési tünetek jelentkeznek: hányás, hasmenés, súlyos hasi görcsök, nem beszélve arról, mekkora terhelés ez a májnak. Gyakran előfordul, hogy túl is adagolják a betépni vágyók, mivel a hallucinogén effekt sokszor órákig nem jelenkezik.
Szóval, szerintem, ha valaki tényleg úgy vágyik a "high"-ra és a halucinációkra, akkor van egy-két sokkal biztonságosabb, "klinikailag is tesztelt", még hasznos utóhatásokkal is rendelkező pszichedelikum/"plant medicina", ami nem teszi tönkre a májad. (pl. Psilocybin gomba - de erről majd akkor, ha odaérünk).

A napjaink nagyon könnyűvé, mégis izgalmassá váltak itt.

Buddhista gyakorlatok, testedzés, kávé, spanyol, kirándulás. Élelem és víz szerzés, pihenés, olvasás, aztán kaland naplementéig.

Kis spanyol dialógusokat ragaszgattam ide-oda, hogy elkezdjük beépíteni a spanyolt a mindennapjainkba.

Bátor Szepes Máriát olvas fel, míg én a frontkabinban dekorálok.

Rengeteg a felfedezni való és szinte minden nap fáradtan, csillogó szemmel kerülünk ágyba.
Egyik nap elmentem a hippi arcokkal stoppolva a fővárosba, Kingstown-ba. Izgalmas volt, soha nem stoppoltam még. Ott kicsit bevásároltam és ettem velük egy tál nagyon finom vegán kosztot a helyiek rasztafári étkezdéjében, 8 EC$-ért (~2,5 €).

Spanyol csajszi, akivel stoppoltam.

Egy másik nap Bátorral is nekiindultunk egy napos kalandnak Vermont-ba a híres helyi Nemzeti Parkba. Végig stoppoltunk és érdekesebbnél érdekesebb fuvarokat kaptunk. 
Teherautó hátsó platója, élelmiszerszállító kocsi hátsó raktára, dúsgazdag feka srác BMW-je és egy vincenti születésű, de brit neveltetésű barátságos idős úr Jeep-je.

Maga a túra pedig?
Dzungel, kábulat és megrökönyödött végtagok.

Olyan volt, mintha egy elefántot simogatnék

Kolibrikaja


Szombaton kajakkal indultunk felfedezni egy partszakaszt, amit Bátor a térképen nézett ki, a szárazföldről pedig nem lehet megközelíteni.

Óriási hullámok vetettek a partra minket. Kívülről csak a pálmafákat láttuk, de ami utánuk várt ránk, az még izgalmasabb.
Egy régi romos kőhalom jelezte, hogy ez itt valaha tartozott valakihez, de most a természet vette át felette az uralmat.
És hogy mi a kincs, amit találtunk?
Kakaó! Rengeteg kakaó! ❤️

Andreas és Hannes (alias hippi arcok) meghívást kaptak estére két helyi keresztény lánytól a templomba, így szereztünk tudomást a minden este 2 órás éneklés, tánc és beszédek közt ünnepelt egy hetes húsvéti ceremóniákról.

Mi is elmentünk és a kezdeti, lelkesítő mulatozást, fülsiketítő, ordíbálva tartott végtelen hosszú beszédek követték a szokásos - számunkra nem túl szimpatikus- dogmatikus tartalmakkal. 

Minden esetre érdekes élmény volt. Mindenki nagyon barátságos volt egy férfi annyira örült nekünk, hogy adott 12 tojást a kocsijából.

Rendesen zenekar játszott. Olyan volt mintha koncerten lennék (az is rég volt már)

Tervezünk hamarosan továbbállni, reményeink szerint Martinique-ra. Egyelőre azonban élvezzük tovább a vadont és a remek társaságot.

Bátor magántúrája után 10 kiló banánnal, 9 húsos kakaóval és egy fél méteres houndfish hallal tért vissza.

#perverzvirágok

mohakabát
jakuzzi




Megjegyzések

  1. Szia! Tegnap olvastam a blogot - mindig élmény számora is mindaz amit átéltek. És egyetértek: ott is meg itt is alapvető a carpe diem, "gyerünk fiúk itt és most" (Huxley: A sziget). Utóbbi gondolatok már az élő bejelentkezéshez kapcsolódnak, most hallgattam meg, igaz csak kb félig. Itt jött elő a drog kérdés. Újra elküldöm kedvenc hindu tanítóm gondolatait (a kommentekbe is érdemes beleolvasni). A lényeg: a világ úgyis káprázat. Ne fokozzuk mesterségesen tovább mert az már a káprázat káprázata, pedig a felébredésre kellene törekedni.... https://youtu.be/nqY6fMSRDQM

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Érdekes, pont tegnap kezdtem el olvasni A szigetet.
      A drogokkal kapcsolatban nekem ugyanez volt a véleményem, minél többet tudok meg viszont a természetes pszichedelikumokról és arról, mire és hogyan használták az emberrk évezredek óta, ez a véleményem megingott. Tapasztalat híján még mindig nem tudom viszont a voksomat sehova se biztosan letenni. Ugyanakkor elég sokat olvastam már a témában és határozottan úgy gondolom, van különbség drog és drog között (semmilyen szintetikus kedélyjavítóra nem vagyok vevő).
      Amik engem érdekelnek az kifejezetten nem egy partidrog, inkább a saját perspektívám, és valóságról alkotott koncepcióm tágítása érdekében szeretném megtapasztalni, nem pedig azért hogy tompítsak, beálljak, vagy elmeneküljek a mindennapok valósága elől.
      De a tiszta látás és felébredés amire törekedni kell, ez tény. A kiváncsiság ellen viszont nincs orvosság. A kiváncsiságomat Terence McKenna könyve keltette fel először: Istenek kenyere.

      Törlés
    2. Főleg az első komment és a rá adott válasz tetszik a küldött videónál. Nagyon igaznak érzem mind két fél véleményét.

      Törlés
    3. Szia! Köszönöm a válaszodat! Azért javaslom, hallgasd még meg Leveles Zoltánt is. A hozzászólásokban kérdezik az ayahuascáról és más "medicine" növényekről. Ő nem tesz különbséget. A lényeg, ide másolom az egyik kommentre írt válaszát: "Értem, amit mondasz, de ez egy csapda. A védikus tanítások semmilyen formában sem támogatnak semmilyen hallucinogén anyag használatát. Amit drog hatása alatt tapasztal az ember az csakis illúzió. Mi pedig kifelé szeretnénk menni az illúzióból, nem befele :)". Egy hosszabb válaszából is idézek:
      "A fő probléma mindezekkel a szerekkel, hogy újra át szeretné élni az ember. (És ezt én teszem hozzá: sajnos ez így van a "gyógyító pszichedelikumokkal" is...) Vagyis amellett, hogy illuzórikus megtapasztalást adnak, függőségi viszonyba is kerülünk. Hogy miért léteznek? Nyilván, mert megvan a helyük, csak nem feltétlenül a meditációban, hanem a gyógyászatban. Nyilván ezek gyógynövények, melyek bizonyos esetekben jótékony hatásúak. Ha valaki pedig egy ősi törzs sámánja, az megint egy más történet. A sámánok lényege nem az, hogy szednek-e esetleg tudatmódosító szereket vagy sem, hanem, hogy hogyan élnek, milyen aszkézist gyakorolnak, mennyit alszanak és ami biztos, a mindennapi életben nem tolnak semmilyen cuccot. És az is biztos, hogy a sámánok tradíciójának elsajátítása évtizedes tanulást igényel. Ha ebből az évtizedes aszkézisből nekünk annyi jön le, hogy ilyen olyan szert átveszünk a rendszerükből, hogy kipróbáljuk, az sántít. Mi értelme egy hegedűművész hegedűjét kipróbálni, ha nem tudunk hegedülni?"

      Törlés
    4. Igen, ezeket mind olvastam. A videót is megnéztem és el is gondolkodtatott. Köszönöm az új nézőpontot.

      Törlés
  2. Szia Kata! Nagyon tetszik az ìràsod, Veletek együtt élem àt az élményeitekek! Egybe elolvastam az egészet, egyszerűen nem lehetett letenni. Hihetetlen bàtrak vagytok, és irìgylem, hogy meritek élni az életeteket! 😊 Vàrom a következő élményeiteket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Wow, egybe az egészet? Az már valami 😁 Nagyon örülök, hogy tetszik, amit csinálunk. ☺️

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések