VEGAbond

 vagabond = csavargó

Készen vagyunk. A következő héten kirándulunk és szórakozunk kicsit a helyi barátokkal, aztán elindulunk La Gomerára, azután El Hiero a cél és irány a Karib térség. Most már nagyon mennék. Tenerifének megvan a csodás, örök tavasz hangulata, de egyre inkább azt érzem, hogy ugyanaz a fogyasztó társadalmi hatalom uralkodik itt is, ami ha épp bemegyek a városba nagyon megváltoztatja az amúgy békés, nyugodt, pozitív életszemléletemet. Hirtelen minden nagyon szűkös lesz. Zajos, büdös, rohanó. Ez volt az első alkalom, hogy alig vártam, hogy elhagyjuk a kikötőt, ahova a riggek pontos beállítása miatt kellett beállnunk.

A természetközeli élet sokkal barátságosabb és ilyenkor könnyebb is újra kapcsolódni azzal a mindent átható természeti erővel, ami az egész élővilágot átjárja. Kevés dolog van, ami ilyenkor eltereli róla a figyelmünket, a létezése olyan egyértelművé válik, hogy hirtelen nagyon megszeppen az ember és sok mindent újra tud gondolni.

https://adaptalux.com/wp-content/uploads/2020/06/Pink-Grapefruit-macro-photo.jpg

A minap egy helyi szüretelésű grapefruitot eszegettem, elmerültem a gyümölcsrostok látványában, amikor leesett, hogy egy igazi ajándék-ételt falatozok. Nem, nem azért mert a San Andrési iskolaudvarról loptam, hanem mert, tényleg...mennyi étel van a világon, ami nekünk lett kreálva? Nem sok.
Karózöldség? Az a növény raktározó szerve, legyen az szár, gyökér, vagy rizóma. Azért fejlesztette a növény, hogy legyen élelme. Magok? A gabonák azért olyan tápanyagban gazdagok, hogy az a kis élet, ami be van csomagolva a héjak közé el tudjon kezdeni majd csírázni. Levelek? Hát az maga a növény... azt se nekünk csinálta.
De a gyümölcs, a termés! Azért ilyen zamatos, cukros, lédús, hogy minél többen egyék és terjesszék a benne lakozó magvakat. Ugyan van benne hátsó szándék, de nekünk készült! A gyümölcs definíció szerint a virágzó növény része, ami a magokat tartalmazza. Ezért gyümölcs a paradicsom, az uborka, a borsó, az avokádó is. Vannak száraz gyümölcsök is, mint a gesztenye vagy a dió.

Ez egy ritka adomány. Gondolkodjunk csak milyen kevés dolog van a természetben, ami ilyen szintű, táplálkozásra szánt ajándékként terem.

Én csak kettőt találtam. A nektár az egyik. Cukros, édes szirup. A virág csaléteke, hogy beporozzák, "megtermékenyítsék" .
- mondtam, hogy perverzek -
De a nektárt nem igazán mi fogyasztjuk. Az a rovarok, kolibrik, egyes denevérek, mókusok, gyíkok, mosóḿedvék eledele. Mi pedig előszeretettel lopjuk a méhektől az előemésztett, kihányt változatát...Nyámi!

De valószínűleg a harmadik a legcsodálatosabb találmány. A növényektől ugyan független, valami teljesen más dimenzió is, de tisztább, egyenesebb. 

Az anyatej.
Az elsö adag tej, ami a szülés után termelődik, csurig van antitestekkel. Ezzel szívjuk magunkba az immunrendszerünk alapját, nem is említve a sok tápanyagot és növekedési faktort, amit szolgáltat. Jó dolog emlősnek lenni. 

Nekünk persze a többi állat cicije is megtetszett. Csakhogy más faj tejének fogyasztása már nem annyira egészséges. Gyulladáskeltő és allergén. A felnőtt ember laktáz enzim híján kellemetlen következményekkel számolhatott egy jó adag tejfröccs fogyasztás után. Ezért sajtot, kefirt, kurdot készítettek belőle, hogy csökkentsék a laktóztartalmát. A természet megsegített minket. Egy néhány ezer éve bekövetkezett mutációnak köszönhetően a populáció növekvő százaléka képes már a laktóz megemésztésére.

Helyben vagyunk. Az állati eredetű ételekről még nem beszéltem.

Nem sok marha steak és pipihusi evésről szaḿoltam be eddig, pedig én is szeretem a húst. Mit is tehetnénk, ha egyszer olyan jó ízű. Nem a hús evéssel van alapvetően a baj. A hús evés módjával van a baj. A természettől való totális elidegenedéssel van a baj. Hogy eszünk húst? Bemegyünk a lidlbe és leemeljük a polcról a csirkemellet. Mondjuk kettő csomaggal (1 csomag 500 g - kb egy pár mellecske). Aztán holnapután is veszünk egyet. Ez három halott csirke, három pár mellizomért, egy hét alatt - HA nem eszünk minden nap csirkét, mint az átlag proteinfüggö fitnessz-polgár. 12 halott csirke egy hónapban és 144 egy évben. 

- 7,7 milliárd a Föld jelenlegi népessége -
Kemény lesz 144 csirkét felnevelned. Ha neked kellene kioltani mindnek az életét, szerinted akkor is így fogyasztanád? Vagy elég lenne egy héten egy, a vasárnapi ebédhez? De ilyen csirkefarmhoz neked se kedved, se időd. Ezért csináltak belőle iparágat. Talán már leesett, hogy ez mennyire sok csirke. Mit gondolsz, hogy lehetséges ezt a mennyiséget megtermelni? Segítek. Szorosan, effektíven, antibiotikumokkal, az empátia totális eliminilásával, rengeteg tömegnövelő szerrel és kizárólagos mennyiségi termeléssel. A minőséget itt felejtsd el.
Ezt eszed. Boldogan. Kisütve, rántva, töltve.
Itt egy részlet az amúgy gyönyörű Samsara című filmből.

Ignorancia. Ez a társadalmunk legsúlyosabb betegsége.

https://www.theglobeandmail.com/news/national/is-the-free-range-egg-trend-really-just-a-shell-game/article29797385/

A legtöbb ember itt a bűntudatig jut. Ez egy-két napig tart és általában nem-cselekvés követi. Nem mondom, hogy a lelkiismeret furdalás rossz, az is egy lépcsőfok, de ha akarunk valamit tenni is, az még jobb.
Először is, elkezdhetünk élni a fogyasztói társadalommal járó hatalmunkkal. Ami a pénzünk. Az, hogy mire költöd a pénzed, meghatározza a kínálatot. Ha hirtelen egyre kevesebben akarnak pl. ketreces tojást vásárolni, akkor kevesebbet termelnek belőle. És igen, az hogy te változtatsz, az számít. Minden kicsiben indul. Az EU-ban annyi előnyünk van, hogy a tudatos vásárló megnézheti a csomagoláson, hogy honnan jött a termék amit vesz, a nem tudatos pedig leemelheti a legolcsóbbat.
Ennél is jobb a második, a fogyasztás csökkentése. Ezt már a pénztárcád is megköszöni. Hidd el nem kell napi szinten húst enni az egészséges élethez. A napi ajánlott protein 0,8 g * testsúlyod kilóban. Nálam ez 43 g. Ezt már egy étkezéssel, egy bögrényi szárazlencse megfőzésével jócskán túllépem.
A harmadik az étrend változatossá alakítása, hiszen minél többfélét eszel annál kevesebb a nyomás egy-egy terméken.
Itt jön a képbe az utolsó, legnagyobb segítség is: a vegetáriánus étrend. Csak lépcsőzetesen. Probálj meg csak náha hús helyett mandulát, tofut, hüvelyeseket enni. Légy kreatív, ez itt remek lehetőség arra, hogy új dolgokat próbálj ki. Van okostelefonunk. Csak egy google keresésre vagyunk a megoldásoktól. Ajánlom figyelmébe mindenkinek az indiai ételrecepteket. Indiában a populáció 40 %-a vegetáriánus. Mesterfokra emelték ennek a gasztronómiáját.
Rengeteg sportoló is választja a növényi alapú étrendet, nem kell lemondanod a testépítésről. 

Ö is vega.

Az aranyközépút egy nagyon különleges jelenség. Soha nem lehet pontosan definiálni. Legjobb próbálkozás a végletektől elindulva, középre haladni és valahol ott majd egyszer nagyon közel kerülünk hozzá. De pontosan meghatározni nem lehet. Mint elosztani tizet hárommal. Soha nem kapjuk meg a teljes eredményt. Végtelenül elérhetetlen. A vegán vagy vegetáriánus diéta végletnek érződhet. De ez a véglet a másik extrém kompenzálására alakult ki. Az erő ellenerőt generált.

Mindenevők vagyunk. Ideálisabb lenne mindent enni. De a mindenevésünk elég súlyos formát kezd ölteni. Ideálisabb lenne ha mindenki ugyanúgy termelne valamit. Amihez pedig nincs forrása, azt csere útján lebizniszelné a közösségen belül. Ideálisabb lenne a hússal nem a polcon találkozni (isten tudja milyen minőségben), hanem élő, vértől lüktető meleg állatként látni mielőtt megesszük. Akkor háromszor átgonolnánk, hogy most tényleg le kell-e ölnünk?
Te a hús szerelmese vagy? Menj vadászni, horgássz, keress egy biogazdálkodást, egy jó kis farmot és kérd meg, hogy had végezhesd ki te az állatot, amit meg akarsz venni, enni, feldolgozni.
Akkor a hús szerelmese vagy!

Az ideáimat igyekszem élni is, nem csak prédikálni róla. Vegetériánus vagyok már lassan egy éve. De a folyamat szépen lassan indult 2 és fél éve és még mindig nagyon szívesen eszek halat, vagy tenger gyümölcseit. Amíg Bécsben laktam és anyagilag megengedhettem, addig bio termékeket vásároltam, annyit, amennyit meg is ettem. Nem többet! Elmentem a boltok által kiselejtezett termékek piacára és egy nagy kosár zöldséget, gyümölcsöt "megmentettem" 5 euróért (Bécsben ilyen is van).
- Fun fact: A megtermelt élelmiszer harmada a kukába megy. Ezen belül a legsúlyosabban a háztartások pazarolnak. A megvásárolt élelmiszer 43%-a megy a kukába. Nesze nektek éhező árvák! -
Itt most könnyebb. Itt az óceán, lehet vadászni. Lapas-t "vadásztam" és fokhagmás tejszínes kagylós tésztát készítettem belőle.

Emellett spanyolul tanulok és egy kis projektet is elkezdtem. Szeretek festeni és elhoztam a vízfestékkészletem is magammal, úgyhogy jelentkeztem egy online kurzusra, hogy fejlesszem a technikám. A tervem, hogy bármerre is járunk, endemikus (bennszülött) növényfajokról készítsek botanikai akvarelleket.



Megjegyzések

  1. Mindig is azt vallottam hogy a bölcsesség, :nem végzettség, nem nem függő, ès nem is kor függő "tudomány" De nem ám! És nincs is szériként beépítve abba az isten adta 7.7 miliàrd-ba!! Vajon a 9-ben lesz e több kollektív tudat ?( FÖLD és ÉLET barát!!! ) Nálam nem jogerős 😕 Na de hogy is lehetünk bölcsek?
    Minimum hobbi polihisztorrá kellene vállni, amihez persze elengedhetetlen láncszem az itt már korábban elhangzott tudás vágy , továbbá : Tudni kell minden téren mi a valóság és mi az ami csak annak látszik! A bölcs nincs az emberi halmazok fölött , alatt vagy bennük. Ő kívülről nézi . De nem le nézve csak méltóan méltatlan

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze az sem baj ha az ember vagy a lánya megtanul tanulni és fejlődni élete végéig mert tényleg nem kerül semmibe és életünk végéig van időnk rá . Ezért javaslom mindenkinek aki él , hogy jogosult rá! Nektek pedig Kata lányom és persze Bátor !! továbbá is azt kívánom hogy legyen meg az éber álom. Ölellek benneteket , az erő legyen veletek az úton, na meg a szél és egyebek amik valóban valóban is szentek (A pám Péter 👐)

      Törlés
    2. Én hiszek az erö ellen erö törvényében. Ha ennyi Föld és élet ellenes cselekedet történik, valahol beindul (a valószínüleg elöször) agresszív védelem is. Egyszer csak egyensúlyba hozzuk.

      A tanulás pedig jó esetben mindenkinél élete végéig zajlik, remélem :D
      Puszilunk Apa, nagyot álmodtunk, úgyhogy sok a tenni való, látogatnivaló.

      Törlés
  2. Kedves Kata! Újra elolvastam amit írtál és megint tetszett (az elmúlt egy hétben nem jött ki a lépés, hogy megírjam ezt a kis kommentet, na most igen, mert kibicsaklott a bokám🙂). Írod, hogy ott is zavar már a fogyasztói társadalom. Nem tudom el tudtok e menekülni előle azzal, hogy áthajóztok a karibi szigetekre... Erősen kétlem. Lehet, hogy biztosabb a " belső emigráció" vagy egy tanya Lao Ce 80. versének szellemében.
    Nagyon igaz amit a táplálkozásról írsz. Igen, a helyi, kistermelői, bio ételek reneszánsza van most hál'Istennek, és emellett én is az arany középút híve vagyok. A nagyszüleim tanyán éltek, az életmódjuk nem nagyon különbözött attól ahogy száz évekkel előbb éltek az emberek. A táplálkozásuk gerincét az általuk megtermelt gabona, zöldség és gyümölcs adta. Emellett ettek húst is de ez jobbára a vasárnapi tyúkhúslevesre és az évi egyszeri, téli disznóvágás
    termékeire korlátozódott (ezek tavaszra többé-kevéssé el is fogytak). Én is próbálkoztam a vegetárius táplálkozással, most inkább ezt a vegyes, húst csak ritkán fogyasztó étrendet követem azzal, hogy főleg erkölcsi megfontolásokból lehet, hogy elhagyom azt a kevés húst is. A festményed nagyon tetszik, szívesen látnék többet is. Jó szelet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia István. Igazából rá kellett jönnöm, hogy belsö munkám van, nem folyton a környezetemet kellene "leértkelnem".

      Éljen akkor hát az aranyközépút. Éljenek a növények, méginkább az állatok.

      Öszintén szólva, minden tudatos táplálkozást csak támogatni tudok, legyen bárhogy is nevezve a diéta. Aki minöségében foglalkozik azzal, hogy mivel eteti magát, az már egy jó úton jár.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések